Segons l’Estratègia Nacional d’Addiccions 2017 – 2024, vivim en una societat cada vegada més dinàmica i canviant on l’abordatge de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (Tics) és fonamental. L’ús inadequat d’aquestes tecnologies pot afavorir l’aparició d’una forma de conductes addictives que s’engloben dins del terme Ciberadicciones.

Segons l’Estudi Madrid Salut i la Universitat Camilo José Cela, el 18% de la població d’adolescents i joves de 14 a 18 anys usa de manera abusiva les tecnologies de la informació i la comunicació. Existeix una gran prevalença de problemes associats a l’abús de TIC en els adolescents. Segons la investigació ESTUDES 2016, a Espanya només un 32% dels adolescents fa un ús adequat d’Internet, mentre que el 31,5% mostrarien ja senyals de risc, un 23,3% mantindrien una conducta d’ús abusiva i un 13,2% mostrarien una clara dependència comportamental en l’ús de la xarxa. En definitiva, més d’un terç de la mostra desenvoluparia un ús problemàtic d’Internet i quasi un altre terç estaria en risc de desenvolupar-lo.

Respecte als mòbils, més de la meitat dels adolescents fan un ús inadequat: un 28,4% mostren un ús de risc, un 21% un ús abusiu i un 8% una dependència del seu telèfon intel·ligent. Un 21% dels adolescents mostren un ús de risc de la missatgeria instantània, un 14,5% un abús i un 8% una dependència. En resum, un 43,5% dels adolescents presenta una conducta problemàtica en l’ús de WhatsApp.

Les adolescents són les que més probablement usen en excés el mòbil per a accedir a les aplicacions que els posen en contacte amb altres persones (missatges i xarxes) motivades per malestar emocional. El 5% dels adolescents declaren jugar amb molta freqüència en webs d’apostes esportives, i quasi un 12% ja ho haja fet en alguna ocasió.

Totes aquestes dades s’han incrementat considerablement des de l’inici de la pandèmia.

Algunes ciberadicciones

  • Nomofobia. El pànic a no disposar del mòbil, eina bàsica per a l’accés a la xarxa
  • Dependència a les xarxes socials
  • Addicció als els videojocs o Trastorn de joc
  • Infosurfing. Navegació contínua i prolongada per Internet sense objectius clars.
  • Addicció a la Pornografia En línia i Ciber Sexe
  • Oniomanía o compra compulsiva En línia
  • Ludopatia En línia. Addicció al joc i les apostes en línia.
  • Criptoadicción. Aquesta és una forma de ludopatia que ha irromput en els últims temps i que ha crescut de manera alarmant en el període COVID. Podem dir que la ludopatia amb criptomonedes és el problema que pateixen aquelles persones persones addictes a la compra i venda de monedes virtuals.

L’ús inadequat i abús de les Tics poden derivar en problemes de salut mental

s’observa que a major grau d’ús problemàtic de les Tics la puntuació en risc de mala salut mental també augmenta

I tu, fas una utilització adequada de les TIC's?

Realitza aquest qüestionari i descobreix si fas un ús adequat i descobreix als perills que estàs exposant-te

Logo Generalitat Valenciana
Logo Generalitat Valenciana. Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Per solidaritat altres fins d'interés social